Nuffnang

Tuesday, March 3, 2009

Kena Tag oleh dak APAI

Aku ingat dah malas nak update blog..... tapi disebabkan Apai paksa aku buat sebelum aku beranak ni...... aku buat ler jugak.... dah ler banyak benor soalannyer........ tapi untuk suka-suki.... kita layannnnnnnnnn......


1.WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Errmm konon nak planning....sebab aku ngan hubby kawin muda.... lagipun kami berdua PJJ... aku kat putrajaya dan hubby kat melaka... tapi tak sangka plak malam terindah tu buatkan aku bunting pelamin.... rezekiiii......

2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
Nur Rasyiqah Syamimi (Harap aku dapat namakan untuk bakal baby yang akan lahir tak lama lagi......)

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Mesti arrr gembira.... takut pun ada.... bangga pun ada... semua sekali arrr.....

4. HOW OLD WERE YOU?
anak pertama ~ 23 tahun
anak kedua ~ 26 tahun
insyaallah anak ketiga ~ 28 tahun

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
check sendiri guna pregnancy test tu....sebab period dah lewat...

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
Mestilah hubby dulu.... masa anak pertama.... aku test depan hubby... so dapat tahu serentak arrr.... anak kedua aku test dulu.... pastu baru tunjuk kat hubby...... anak ketiga ni plak... test dulu tp masih -ve... (sebab nom 3 ni memang betul² rezeki.... belum tiba masanyer nak tambah lagi sebab masa tu anak kedua baru 9 bulan...... ) so happy arrr bila test -ve... tunjuk kat hubby.... tp bila test kid tu sampai kat tangan hubby.... perlahan² line kedua tu muncul...... +VE ..
Apapun... kami berdua terima dengan hati terbuka... REZEKI....

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Mesti arr nak tahu.... anak pertama scan...doktor kata girl... tapi keluar BOY.....
so anak kedua lagi ler excited nak scan... harap kali ni girl... tp doktor kata BOY..dan kuar pun BOY gak....... anak ketiga scan.. doktor kata boy..... so tungguuuuuu boy atau girl yang akan keluar tak lama lagi......


8. DUE DATE?
anak pertama dijangka 27 Ogos 2004 tapi dia keluar awal 3 minggu.....
anak kedua dijangka 3 Oktober 2007 tapi dia keluar awal 2 minggu...
anak ketiga dijangka 24 Mac 2009.....tak tahu arr bila dia nak keluar....

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
anak pertama tak ada langsung morning sickness.... anak kedua dan ketiga.... kena evening sickness..... pagi ok selera makan...masuk jer petang... dah lembik.... makan jer muntah....

10. WHAT DID YOU CRAVE?
tak ada rasanyer.... cuma kalau tiba² teringat... mesti nak dapatkan jugak...

11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Hubby.... tengah sarat pun...... masih bleh minta² lagi..... hehehehehe..... cuba pejam jer mata tu...... ( Bleh ke kasi jawapan macam ni.... bleh jer lah errkkk.... )


12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Lelaki....

13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?
Mestilahhh......tambah² lagi aku dah ada 2 hero.... teringin sangat nak girl plak.....

14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
anak pertama hubby jaga baik punya..... naik sampai 20kg...
anak kedua hubby jaga baik gak.... naik 13kg
anak ketiga setakat ni....... 12kg

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
Anak pertama.... buat kenduri doa selamat masa kandungan cecah 7 bulan....

16. Sila ke no. 17

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Alhamdulillah... Allah permudahkan.....

18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Hospital Putrajaya

19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
Anak pertama..... kul 11 pagi pecah air ketuban kat rumah... pegi hospital...doktor check baru buka 1cm...so kena tahan kat wad dulu...... kul 4pm dah terasa sakit yang maha sakit.....tapi bukaan masih 1cm.... kul 9pm MAHA MAHA sakit dah terasa.... sekali doktor check kepala baby sudah nampak...terus tolak ke labour room.. kul 9.50pm baby pun keluar...

Anak kedua plak... kul 6am bangun nak mandi siap pegi keja.... sekali dah ada tanda lendir+darah..... disebabkan sakit belum terasa lagi..... sempat lagi pegi opis dulu.... settlekan keja..... kul 8 lebih baru pegi ke hospital.... kul 10 lebih doktor check... dah buka 4cm... terus get ready jer kat labour room.... bila doktor pecahkan air ketuban baru terasa sakit...... tapi Alhamdulillah tak lama... 1.50pm baby selamat dilahirkan...

20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
Mesti arrr hubby tercinta...

21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
tak ingat plak baper orang nurse dalam tu...... tapi yang penting.. hubby sentiasa ada disisi sampailah baby keluar.....

22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Natural

23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Anak pertama tahan sendiri..... anak kedua doktor kasi sedut apa nama tu... ala² sedut gas tu arrr.....

24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
anak pertama...... 2.7kg
anak kedua......3kg

25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?
anak pertama ~ 27 Ogos 2004
anak kedua ~ 3 Oktober 2007

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Muhammad Rafiq Syahmi
Muhammad Raziq Syahmi

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
tak kira... nak kasi tahu dua² gak.....
anak pertama..... 4 tahun 7 bulan
anak kedua......1 tahun 6 bulan

28. WOULD YOU DO IT AGAIN?
Cukup buat sementara waktu ini..... insyaallah lahir anak nom 3 ni.... aku nak rehat dulu.... jaga kesihatan luar dalam dulu..... besarkan anak² dulu....... agak² dah selesa..... baru tambah lagi sorang.... insyaallah.....

5 comments:

lin kecik said...

BABY SHOWER means Lenggang Perut.. ko buat apa yg mcm² tuh? ko mmg ada buat lenggang perut ke?

sHiReEn said...

kesilapan teknikal arr wei... aku buat masa anak pertama jer.. buat kenduri doa selamat masa kandungan 7 bulan.. hiksss

jesnita_ns said...

shireen jawapan ko mmg tak blh tahan..yg soklan irratating tu..siot je ko..

sHiReEn said...

hehehehe.... aku jawap dengan jujur apai...

Ani said...

Salam,

Tumpang iklan....

Come and visit us at http://eazyshop2u.blogspot.com for a good quality, branded and affordable children clothing.

TQ